Effektiva städtips rengöra badrummet som en professionell

Hur man rengör badrummet som en professionell

Både hemma och på offentliga platser är badrummet en av de mest använda och smutsigaste utrymmena. För att upprätthålla en hög standard för renlighet och hygien är det viktigt att ha en effektiv städning av badrummet. I den här guiden kommer vi att dela med oss av professionella städtips för att rengöra badrummet på det bästa sättet.

Förberedelser

 1. En mjuk trasa eller svamp
 2. Mikrofibertrasor
 3. Allrengöringsmedel
 4. Toalettrengöringsmedel
 5. Kakelrengöringsmedel
 6. Glasrengöringsspray
 7. Plasthandskar

Rengöra toaletten

För att rengöra toaletten effektivt, börja med att hälla toalettrengöringsmedel i toaletten och låt det verka i några minuter. Använd sedan en toaborste för att skrubba bort smuts och underliggande kalkavlagringar. Tänk på att vara noggrann och komma åt alla svåråtkomliga områden. Skölj sedan toaletten och torka av utsidan med en trasa eller svamp för att ta bort eventuell smuts.

Rengöra handfatet

För att rengöra handfatet behöver du använda ett allrengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp. Börja med att blötlägga trasan eller svampen i varmt vatten och tillsätt en liten mängd allrengöringsmedel på ytan. Torka av handfatet noggrant och se till att komma åt alla krokar och vrår. Skölj sedan av handfatet med rent vatten och torka av det torrt.

Rengöra spegeln

För att rengöra spegeln kan du använda en blandning av varmt vatten och diskmedel. Applicera blandningen på en mjuk trasa eller svamp och torka av spegeln noggrant. Undvik att använda alltför mycket vatten, eftersom det kan tränga in bakom spegeln och orsaka skador. Efter rengöring, torka av spegeln med en ren trasa för att undvika ränder eller fläckar.

Rengöra duschkabinen

För att rengöra duschkabinen behöver du använda ett kakelrengöringsmedel och en svamp eller skurborste. Applicera rengöringsmedlet på ytan och skrubba försiktigt för att ta bort tvålrester och smuts. Tänk på att rengöra både insidan och utsidan av dörrarna samt golv och väggar. Skölj sedan av duschkabinen med vatten och använd en mikrofibertrasa för att torka av den och undvika vattenfläckar.

Rengöra golv och väggar

För att rengöra golv och väggar behöver du använda ett lämpligt rengöringsmedel för det material som de är tillverkade av. Börja med att sopa eller dammsuga golvet för att ta bort eventuell smuts och damm. Applicera sedan rengöringsmedlet och använd en mopptrasa för att rengöra golvet och väggarna noggrant. Se till att komma åt alla hörn och vrår. Efter rengöring, skölj av med rent vatten och torka torrt med en ren trasa.

Avslutande tankar

Att rengöra badrummet kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och utrustning kan du uppnå professionella resultat. Kom ihåg att vara noggrann och ta dig tid att rengöra alla ytor och utrymmen. Genom att följa dessa städtips kan du hålla ditt badrum rent och hygieniskt. Lycka till!

Städtips för badrumsskåp

För att rengöra badrumsskåp börja med att tömma skåpen och sortera igenom innehållet. Kasta utdaterade eller oanvända produkter. Använd sedan en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel för att torka av insidan av skåpen. Kom ihåg att torka av hyllor, lådor och dörrar. För att undvika att skapa en röra rekommenderas det att organisera produkterna och placera dem i lämpliga behållare eller korgar.

Rengöring av badkar och dusch

När det gäller rengöring av badkar och dusch finns det några olika metoder och produkter du kan använda beroende på typen av yta.

 • För porslin- eller emaljerade badkar och duschgolv kan du använda en pasta gjord av bakpulver och vatten. Applicera pastan på ytan och låt den verka i ca 15 minuter innan du skrubbar och sköljer av med vatten.

 • För akryl- eller glasfiberbadkar och duschgolv rekommenderas det att använda milda rengöringsprodukter som är speciellt formulerade för att inte skada ytan. Följ tillverkarens instruktioner för att uppnå bästa resultat.

 • För kakelbeklädda badkar och dusch kan du använda ett kakelrengöringsmedel och en svamp eller skurborste för att ta bort smuts och fläckar. Var försiktig med att inte repa kaklet och se till att skölja noggrant med vatten efter rengöring.

Städtips för toalettborsten

 • Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt några droppar desinficerande medel. Låt toalettborsten ligga i blöt i ca 15-30 minuter.

 • Efter blötläggning, skrubba toalettborsten noggrant med en borste eller trasa för att ta bort eventuella rester. Skölj sedan av borsten under rinnande vatten och torka av den med en ren trasa.

 • För att undvika spridning av bakterier och dålig lukt, se till att förvara toalettborsten i en hygienisk behållare som har ventilationshål för att låta den torka ordentligt.

Tips för att förebygga mögel och fukt i badrummet

 • Håll badrummet välventilerat genom att öppna fönster eller använda en fungerande fläkt under och efter duschning. Detta hjälper till att minska fuktigheten i luften och förhindra mögeltillväxt.

 • Torka av ytor och väggar i badrummet regelbundet för att ta bort kondens och fukt. Detta inkluderar både speglar, kakel och duschväggar.

 • Se till att det inte finns några läckor i badrumsrören eller kranarna. Om du märker något, kontakta en VVS-tekniker för att fixa problemet så snart som möjligt.

Fyra saker att göra som förberedelse för inhyrd städhjälp

förberedelser att göra inför städhjälp

Att anlita städare för städhjälp kan ta bort trycket från de ansvariga vuxna i hemmet och låta dig ha ett rent och ordnat hus varje dag under året. Hur du förbereder ditt hem för städning har stor inverkan på hur mycket arbete som faktiskt blir gjort under städningen. Du kan till exempel säkerställa att dina husdjur är på rätt plats, och du kan peka ut extra smutsiga platser.

Förberedelser som underlättar för städfirman som utför städhjälp

Dessa tips kan hjälpa dig att arbeta med ditt städföretag i Linköping eller din personal för att se till att ditt hus blir riktigt rent vid varje besök.

1. Städa upp

Rengöring innan städarna anländer verkar överflödigt, men om du lägger bort leksaker och andra föremål får ditt städföretag tillgång till de platser som behöver rengöras. Att rensa bänkskivorna i köket och badrummet och dina golv gör det enkelt för städpersonalen att tvätta, desinficera, sopa och dammsuga ditt hem utan att behöva ta reda på vad du ska göra med dina saker.

2. Ta bort viktiga papper

Räkningar, läxor, rapporter och mer måste läggas bort innan dina städare anländer. Detta ökar inte bara din egen integritet och säkerhet, det kan också förhindra att viktiga saker kastas bort. Oönskade papper, särskilt skrynkliga eller sönderrivna, kan kastas i papperskorgen och kasseras i enlighet med detta. Förvara viktiga dokument på en säker plats.

3. Flytta dina husdjur

Även vänliga husdjur kan avbryta städningsprocessen och kan av misstag försvinna ut genom dörren när din städpersonal anländer. Din städpersonal kan ha allergier eller till och med vara rädda för dina husdjur, så att placera bort dem gör att arbetarna kan fokusera på jobbet. Förhindra att dina husdjur stör städarna (eller äter rengöringsmedel) genom att flytta dem till lämplig plats innan städarna anländer för städhjälp.

4. Identifiera dina behov skriftligt

Städare kan inte läsa tankar och vill verkligen göra det bästa jobbet. Om du vet att ditt barn stökade loss med kritorna i badkaret eller om din stora hund lämnade ett spår av leriga fotspår i köket, lämna en anteckning för att låta dina städare veta. Medan vissa saker är uppenbara kan du tillhandahålla denna information på förhand så att din städare kan veta så att de kan förbehandla området.

Städschema för städhjälp

Ett vanligt husstädningsschema gör det enkelt för dig – och dina städare – att underhålla ditt hem. Att ta några minuter före varje städtjänst kan hjälpa dig att få ut det mesta av din investering och få bästa möjliga resultat för ditt hem.

Rengöra Skorsten – Instruktioner för en skorstensrengöring

lär dig rengöra en skorsten

Man bör komma ihåg följande riktlinjer när man fixar och rengör skorstenen. Först och främst bör man kunna ta reda på om det är rätt tid att rengöra skorsten. Kontakta en sotare för mer information. Som vägledning bör du se om skorstenens interiör är täckt med sot och olika andra avsättningar med en tjocklek på omkring 0.35 till 0.42 centimeter, då är det rätt tid att rengöra skorstenen. Det händer också att skorstenen inte har använts på längre tid och vid sådana tillfällen söker fåglar skydd i skorstenens hölje och bon bildas. Så rengöring och borttagning av sådana bon är det första steget.

Använd en ficklampa för att undersöka skorstenen

Ta en ficklampa tillhjälp och håll den placerad någonstans mot botten av din skorsten där du kan undersöka hela skorstenen utan att röra ficklampan, med båda händerna fria. Använd dina händer för att beröra skorstenens innervägg. Försök att identifiera tjockleken, den bör inte överstiga 0.30 centimeter, då detta ska betraktas som ett extremfall.

Innan du börjar rengöra skorstenen, samla in följande material

 1. Stege
 2. En torr och tjock trasa
 3. En tjock och en tunn trasa, båda våta
 4. Lång borste med tjockt skaft
 5. Kvast
 6. Mask för att skydda näsan
 7. Soptunna
 8. Handskar
 9. Dammskyddsglasögon
 10. Keps för att täcka och skydda ditt hår

Skydda och täck botten på din skorsten

Innan du börjar rengöra skorsten bör du se till att du har skyddat området vid skorstenens botten och täckt olika föremål ordentligt som befinner sig nära skorstenens botten. Täck nu huvudet med en keps, bär en mask, bär handskar och sitt vid skorstenens botten. Försök att titta uppåt. Ta en borste i din hand, sträck dig till spjällen och rengör spjällen noggrant.

Ta hjälp av en torr trasa och rengör inifrån skorstenen. Se till att allt sot faller av vid botten och inte sprids över hela platsen så att skorstenens botten är full av sot. Torka bort alla avlagringar som är svåra att ta bort med en våt trasa, använd en mopp eller något annat liknande objekt.

Var försiktig med att använda en stege när du ska rengöra skorstenen

Efter detta ska du ta en stege till taket. Nu ska du städa skorstenen uppifrån. Leta efter alla stora eller medelstora hinder som kan finnas i toppen som bon, kvistar, torra löv, snö o.s.v. Försök böja dig så mycket som möjligt och försök rengöra det inre av skorstenen med hjälp av en lång borste. Var försiktig eftersom olyckor kan inträffa när du gör sådana saker. Använd sedan en dammsugare och fäst en lämplig borste på den som hjälper till att rengöra skorstenen.

Så försök att göra processen med skorstensrengöring säker för dig själv och håll dig borta från de olika riskerna som den medför. Kontakta gärna vårt prisvärda städföretag i Linköping för mer råd och städhjälp.

Komplett städning – Hur du går vidare med sanering och städa efter en husbrand

städa själv efter en husbrand- Så får du bort rökskador och sot

Att bli av med ditt hem och dina saker i en brand är en traumatisk upplevelse. Det finns inget enkelt sätt att hantera det på. Du har mängder av saker som behöver göras innan ditt liv kan återgå till det normala. Ditt hem och trädgård kommer behöva genomgå en komplett sanering. Detta är tufft, långvarigt och dyrt, men det är ett av de viktigaste stegen. Det kan också ha en läkande effekt, många som har genomlidit en husbrand känner att städningen låter dem få ett avslut så att de kan gå vidare.

Även om det är tufft och dyrt så kan du spara mycket pengar genom att genomföra städningen efter branden själv. Allt kan gå bra om du vet vad du gör. Här är de grundläggande stegen för att själv genomföra en komplett städning efter en husbrand.

Första stegen i en komplett städning efter en husbrand

Det första du skall göra är att ringa ditt försäkringsbolag. De har vanligtvis en växel som är öppen 24 timmar om dygnet och de kommer skicka ut någon till fastigheten för att göra en bedömning. Ditt försäkringsbolag kan berätta vad som går att rädda och vad som bör slängas.

Be försäkringsbolaget rekommendera en städfirma

Försälkringsbolaget kan också rekommendera vilka städfirmor i Linköping som kan hjälpa till med städningen om du själv inte vill göra det. De är experter inom sanering och rengöring efter brandskador så de kan ge dig bra tips på vad du bör göra. De kommer också guida genom de steg du behöver genomgå för att få ersättning från försäkringsbolaget. Se till att behålla alla kvitton för saker du använder under saneringen.

Gå inte tillbaka till fastigheten innan brandmännen säger att det är helt säkert. Bränder kan pyra i flera dagar och det krävs inte mer än en vindpust för att den skall ta fart igen. Minsta bit glödande aska kan förvandlas till ett eldinferno väldigt fort. När de väl beslutat att det är säkert så kan du återvända till fastigheten och komma igång.

Den grundläggande processen med att rensa upp efter en brand

När du påbörjar din grundliga rengöring bör du hyra en container. Du kommer slänga många saker så du kommer definitivt behöva en. Du kommer behöva börja med att slänga alla de stora sakerna först. Det som går att räddas men behöver rengöras kommer sparas och de saker som är förstörda kommer slängas i containern.

När du väl är klar med de stora sakerna så behöver du gräva bort alla rester. Du bör gå igenom resterna innan du slänger dem för att se om det finns saker som går att räddas. Många saker i en brand går att räddas, så som böcker, kläder, trägolv och delar i betong. Kasta inte bort sådant som går att återanvända.

Djupare rengöring efter rökskador

Kläder och andra saker av tyg så som kuddar, dynor och klädsel är svåra att rengöra. Rökskador är inte alltid synliga. Ibland kommer de vara sotiga men andra gånger så kommer de bara lukta rök och det är väldigt svårt att bli av med. Använd ett bra tvättmedel och tvätta insidan och utsidan av alla tyger. Ett bra mjukmedel hjälper också till.

Lösningsmedel kan fungera på trämöbler som har minimalt med brandskador. För allvarligare skador behöver möblerna slipas ner. Såga och vatten kan fungera för många ytor i hemmet och uppfarten kan rengöras med högtryckstvätt.

Du kan själv genomföra en komplett rengöring om du vet hur du gör det rätt. Genom att göra det själv sparar du mycket pengar och det ger dig möjligheten att rädda så mycket som möjligt.

Anlita en städfirma? Om du inte har mycket tid över så bör du fundera på städhjälp

anlita en bra städfirma i linköping för alla slags städjobb

En städfirma kan hantera stora eller små jobb så du behöver inte bestämma exakt vad du vill att de ska städa åt dig innan. De kan städa dörrknoppar, putsa fönster, rengöra väggar, diska, organisera dina saker, dammsuga dina golv, tvätta dina heltäckningsmattor, damma hela hemmet samt rengöra toalettsitsen och dess fästen. De kan också hantera särskilda arbeten såsom att städa ur garaget, rengöra altanen eller verandan samt rengöra möbelstoppningen. De kan städa alla rum i huset inklusive källaren och vinden. Städfirmor städar hem, lägenheter, herrgårdar, kontor, små företagslokaler, kommersiella byggnader, större bolagslokaler, hotellkedjor och så vidare. Många städfirmor tar med sin egen utrustning och städmaterial men se till att du frågat om detta innan du anlitar någon.

Detta kan en städfirma göra för dig

Kom ihåg att vissa städfirmor erbjuder garanti. Om du erbjuds en garanti på arbetet så kan städfirman komma tillbaka och städa de ytor som du inte är nöjd med. Om du vill ha goda resultat så bör du också hitta en städfirma som har F-skatt och är försäkrade.

Om du inte har mycket tid över så bör du fundera på om du ska anlita ett städföretag i Linköping. De tar vikten från dina axlar och städar ditt hem tills det ser perfekt ut. Du kan luta dig tillbaka och slappa av medan de städar ditt hem eller istället använda den tiden för att få andra saker gjorda. Städfirmorna är både flexibla och enkla att arbeta med, och de kommer att göra sitt bästa för att möta dina behov. En bra städfirma kommer också göra det lilla extra för alla sina kunder. De kan hantera alla tuffa städprojekt och de kommer att lämna ditt hem eller kontor skinande rent. En bra städfirma skickar också ut personal som är pålitlig, som det har gjorts bakgrundskontroll på och som är tränade i sitt yrke. De är licenserade och försäkrade för din egen säkerhets skull.

Hur ofta behöver du städhjälp från ett städföretag?

Städfirmorna skickar oftast ut en grupp av tre till fyra städare för att städa ett hem men det beror på företaget i sig. En städfirma kan komma till ditt hem och städa så ofta som du vill. De kan komma några gånger i veckan, en gång i veckan, en gång i månaden eller någon gång ibland efter någon månad. Om du funderar över att anlita en städfirma så måste du bestämma hur ofta du vill att de kommer och städar. Du bör också göra en lista av städsysslor till städarna som du vill ha utförda. På så sätt kommer de alltid veta exakt vad du förväntar dig att de gör.

Jämför städfirmor

När du jämför städfirmor med varandra se till att du frågar många frågor. När du får en offert av dem se till att du får det i skrift. Se till att du läser igenom kontraktet innan du skriver på det. Se till att du förstår vad du får för dina pengar. Du kan också välja att prova städfirman genom några teststäd. Prova på deras städtjänster några gånger och se vad du tycker om dem. Om du är nöjd över deras arbete kan du anlita städfirman för en mer permanent uppgörelse.