Komplett städning – Hur du går vidare med sanering och städa efter en husbrand

Att bli av med ditt hem och dina saker i en brand är en traumatisk upplevelse. Det finns inget enkelt sätt att hantera det på. Du har mängder av saker som behöver göras innan ditt liv kan återgå till det normala. Ditt hem och trädgård kommer behöva genomgå en komplett sanering. Detta är tufft, långvarigt och dyrt, men det är ett av de viktigaste stegen. Det kan också ha en läkande effekt, många som har genomlidit en husbrand känner att städningen låter dem få ett avslut så att de kan gå vidare.

Även om det är tufft och dyrt så kan du spara mycket pengar genom att genomföra städningen efter branden själv. Allt kan gå bra om du vet vad du gör. Här är de grundläggande stegen för att själv genomföra en komplett städning efter en husbrand.

Första stegen i en komplett städning efter en husbrand

Det första du skall göra är att ringa ditt försäkringsbolag. De har vanligtvis en växel som är öppen 24 timmar om dygnet och de kommer skicka ut någon till fastigheten för att göra en bedömning. Ditt försäkringsbolag kan berätta vad som går att rädda och vad som bör slängas.

Be försäkringsbolaget rekommendera en städfirma

Försälkringsbolaget kan också rekommendera vilka städfirmor i Linköping som kan hjälpa till med städningen om du själv inte vill göra det. De är experter inom sanering och rengöring efter brandskador så de kan ge dig bra tips på vad du bör göra. De kommer också guida genom de steg du behöver genomgå för att få ersättning från försäkringsbolaget. Se till att behålla alla kvitton för saker du använder under saneringen.

Gå inte tillbaka till fastigheten innan brandmännen säger att det är helt säkert. Bränder kan pyra i flera dagar och det krävs inte mer än en vindpust för att den skall ta fart igen. Minsta bit glödande aska kan förvandlas till ett eldinferno väldigt fort. När de väl beslutat att det är säkert så kan du återvända till fastigheten och komma igång.

Den grundläggande processen med att rensa upp efter en brand

När du påbörjar din grundliga rengöring bör du hyra en container. Du kommer slänga många saker så du kommer definitivt behöva en. Du kommer behöva börja med att slänga alla de stora sakerna först. Det som går att räddas men behöver rengöras kommer sparas och de saker som är förstörda kommer slängas i containern.

När du väl är klar med de stora sakerna så behöver du gräva bort alla rester. Du bör gå igenom resterna innan du slänger dem för att se om det finns saker som går att räddas. Många saker i en brand går att räddas, så som böcker, kläder, trägolv och delar i betong. Kasta inte bort sådant som går att återanvända.

Djupare rengöring efter rökskador

Kläder och andra saker av tyg så som kuddar, dynor och klädsel är svåra att rengöra. Rökskador är inte alltid synliga. Ibland kommer de vara sotiga men andra gånger så kommer de bara lukta rök och det är väldigt svårt att bli av med. Använd ett bra tvättmedel och tvätta insidan och utsidan av alla tyger. Ett bra mjukmedel hjälper också till.

Lösningsmedel kan fungera på trämöbler som har minimalt med brandskador. För allvarligare skador behöver möblerna slipas ner. Såga och vatten kan fungera för många ytor i hemmet och uppfarten kan rengöras med högtryckstvätt.

Du kan själv genomföra en komplett rengöring om du vet hur du gör det rätt. Genom att göra det själv sparar du mycket pengar och det ger dig möjligheten att rädda så mycket som möjligt.