Rengöra Skorsten – Instruktioner för en skorstensrengöring

Man bör komma ihåg följande riktlinjer när man fixar och rengör skorstenen. Först och främst bör man kunna ta reda på om det är rätt tid att rengöra skorsten. Kontakta en sotare för mer information. Som vägledning bör du se om skorstenens interiör är täckt med sot och olika andra avsättningar med en tjocklek på omkring 0.35 till 0.42 centimeter, då är det rätt tid att rengöra skorstenen. Det händer också att skorstenen inte har använts på längre tid och vid sådana tillfällen söker fåglar skydd i skorstenens hölje och bon bildas. Så rengöring och borttagning av sådana bon är det första steget.

Använd en ficklampa för att undersöka skorstenen

Ta en ficklampa tillhjälp och håll den placerad någonstans mot botten av din skorsten där du kan undersöka hela skorstenen utan att röra ficklampan, med båda händerna fria. Använd dina händer för att beröra skorstenens innervägg. Försök att identifiera tjockleken, den bör inte överstiga 0.30 centimeter, då detta ska betraktas som ett extremfall.

Innan du börjar rengöra skorstenen, samla in följande material

  1. Stege
  2. En torr och tjock trasa
  3. En tjock och en tunn trasa, båda våta
  4. Lång borste med tjockt skaft
  5. Kvast
  6. Mask för att skydda näsan
  7. Soptunna
  8. Handskar
  9. Dammskyddsglasögon
  10. Keps för att täcka och skydda ditt hår

Skydda och täck botten på din skorsten

Innan du börjar rengöra skorsten bör du se till att du har skyddat området vid skorstenens botten och täckt olika föremål ordentligt som befinner sig nära skorstenens botten. Täck nu huvudet med en keps, bär en mask, bär handskar och sitt vid skorstenens botten. Försök att titta uppåt. Ta en borste i din hand, sträck dig till spjällen och rengör spjällen noggrant.

Ta hjälp av en torr trasa och rengör inifrån skorstenen. Se till att allt sot faller av vid botten och inte sprids över hela platsen så att skorstenens botten är full av sot. Torka bort alla avlagringar som är svåra att ta bort med en våt trasa, använd en mopp eller något annat liknande objekt.

Var försiktig med att använda en stege när du ska rengöra skorstenen

Efter detta ska du ta en stege till taket. Nu ska du städa skorstenen uppifrån. Leta efter alla stora eller medelstora hinder som kan finnas i toppen som bon, kvistar, torra löv, snö o.s.v. Försök böja dig så mycket som möjligt och försök rengöra det inre av skorstenen med hjälp av en lång borste. Var försiktig eftersom olyckor kan inträffa när du gör sådana saker. Använd sedan en dammsugare och fäst en lämplig borste på den som hjälper till att rengöra skorstenen.

Så försök att göra processen med skorstensrengöring säker för dig själv och håll dig borta från de olika riskerna som den medför. Kontakta gärna vårt prisvärda städföretag i Linköping för mer råd och städhjälp.