Effektiva städtips rengöra badrummet som en professionell

Hur man rengör badrummet som en professionell

Både hemma och på offentliga platser är badrummet en av de mest använda och smutsigaste utrymmena. För att upprätthålla en hög standard för renlighet och hygien är det viktigt att ha en effektiv städning av badrummet. I den här guiden kommer vi att dela med oss av professionella städtips för att rengöra badrummet på det bästa sättet.

Förberedelser

 1. En mjuk trasa eller svamp
 2. Mikrofibertrasor
 3. Allrengöringsmedel
 4. Toalettrengöringsmedel
 5. Kakelrengöringsmedel
 6. Glasrengöringsspray
 7. Plasthandskar

Rengöra toaletten

För att rengöra toaletten effektivt, börja med att hälla toalettrengöringsmedel i toaletten och låt det verka i några minuter. Använd sedan en toaborste för att skrubba bort smuts och underliggande kalkavlagringar. Tänk på att vara noggrann och komma åt alla svåråtkomliga områden. Skölj sedan toaletten och torka av utsidan med en trasa eller svamp för att ta bort eventuell smuts.

Rengöra handfatet

För att rengöra handfatet behöver du använda ett allrengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp. Börja med att blötlägga trasan eller svampen i varmt vatten och tillsätt en liten mängd allrengöringsmedel på ytan. Torka av handfatet noggrant och se till att komma åt alla krokar och vrår. Skölj sedan av handfatet med rent vatten och torka av det torrt.

Rengöra spegeln

För att rengöra spegeln kan du använda en blandning av varmt vatten och diskmedel. Applicera blandningen på en mjuk trasa eller svamp och torka av spegeln noggrant. Undvik att använda alltför mycket vatten, eftersom det kan tränga in bakom spegeln och orsaka skador. Efter rengöring, torka av spegeln med en ren trasa för att undvika ränder eller fläckar.

Rengöra duschkabinen

För att rengöra duschkabinen behöver du använda ett kakelrengöringsmedel och en svamp eller skurborste. Applicera rengöringsmedlet på ytan och skrubba försiktigt för att ta bort tvålrester och smuts. Tänk på att rengöra både insidan och utsidan av dörrarna samt golv och väggar. Skölj sedan av duschkabinen med vatten och använd en mikrofibertrasa för att torka av den och undvika vattenfläckar.

Rengöra golv och väggar

För att rengöra golv och väggar behöver du använda ett lämpligt rengöringsmedel för det material som de är tillverkade av. Börja med att sopa eller dammsuga golvet för att ta bort eventuell smuts och damm. Applicera sedan rengöringsmedlet och använd en mopptrasa för att rengöra golvet och väggarna noggrant. Se till att komma åt alla hörn och vrår. Efter rengöring, skölj av med rent vatten och torka torrt med en ren trasa.

Avslutande tankar

Att rengöra badrummet kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och utrustning kan du uppnå professionella resultat. Kom ihåg att vara noggrann och ta dig tid att rengöra alla ytor och utrymmen. Genom att följa dessa städtips kan du hålla ditt badrum rent och hygieniskt. Lycka till!

Städtips för badrumsskåp

För att rengöra badrumsskåp börja med att tömma skåpen och sortera igenom innehållet. Kasta utdaterade eller oanvända produkter. Använd sedan en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel för att torka av insidan av skåpen. Kom ihåg att torka av hyllor, lådor och dörrar. För att undvika att skapa en röra rekommenderas det att organisera produkterna och placera dem i lämpliga behållare eller korgar.

Rengöring av badkar och dusch

När det gäller rengöring av badkar och dusch finns det några olika metoder och produkter du kan använda beroende på typen av yta.

 • För porslin- eller emaljerade badkar och duschgolv kan du använda en pasta gjord av bakpulver och vatten. Applicera pastan på ytan och låt den verka i ca 15 minuter innan du skrubbar och sköljer av med vatten.

 • För akryl- eller glasfiberbadkar och duschgolv rekommenderas det att använda milda rengöringsprodukter som är speciellt formulerade för att inte skada ytan. Följ tillverkarens instruktioner för att uppnå bästa resultat.

 • För kakelbeklädda badkar och dusch kan du använda ett kakelrengöringsmedel och en svamp eller skurborste för att ta bort smuts och fläckar. Var försiktig med att inte repa kaklet och se till att skölja noggrant med vatten efter rengöring.

Städtips för toalettborsten

 • Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt några droppar desinficerande medel. Låt toalettborsten ligga i blöt i ca 15-30 minuter.

 • Efter blötläggning, skrubba toalettborsten noggrant med en borste eller trasa för att ta bort eventuella rester. Skölj sedan av borsten under rinnande vatten och torka av den med en ren trasa.

 • För att undvika spridning av bakterier och dålig lukt, se till att förvara toalettborsten i en hygienisk behållare som har ventilationshål för att låta den torka ordentligt.

Tips för att förebygga mögel och fukt i badrummet

 • Håll badrummet välventilerat genom att öppna fönster eller använda en fungerande fläkt under och efter duschning. Detta hjälper till att minska fuktigheten i luften och förhindra mögeltillväxt.

 • Torka av ytor och väggar i badrummet regelbundet för att ta bort kondens och fukt. Detta inkluderar både speglar, kakel och duschväggar.

 • Se till att det inte finns några läckor i badrumsrören eller kranarna. Om du märker något, kontakta en VVS-tekniker för att fixa problemet så snart som möjligt.